Nasze przepisy

Sałatka wiosenna Składniki: pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypiorek, pieprz, sól, zioła prowansalskie, troszkę oleju lub oliwy. Wykonanie: wszystko dokładnie wymieszać Kluseczki półfrancuskie Składniki: 1 kg mąki, 7 jaj, 20 dag masło, sól, cukier , woda Wykonanie: Masło utrzeć z żółtkami, dodać trochę soli i cukru, Następnie dodawać mąkę i wodę, tak żeby ciasto nie było zbyt gęste. Na koniec dodajemy ubite białka. Ukształtowane kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut. Ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki oleju, 2 szklanki cukru, 3,5, szklanki mąki, 6 jaj, 6, 2 szklanki startej marchewki (na dużych oczkach), 1,5 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki kakao Wykonanie: Cukier utrzeć z olejem, dodawać po jednym jajku, a następnie wsypywać stopniowo mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Dokładnie wszystko wymieszać. Na samym końcu dodać startą marchewką i jeszcze raz wymieszać. Piec w temperaturze 190-200 ˚ C. ok. 40 minut. Upieczone ciast polać czekoladą. Zupa Solferino Składniki: wywar mięsny, mieszanka warzywna mrożona, fasolka szparagowa, kukurydza, ziemniaki Wykonanie: do wywaru dodać składniki i gotować, do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, a na samym końcu zabielić lekko śmietaną Kruche ciasteczka Składniki: 1 kg mąki, 40 dag tłuszczu, 6 żóltek, 30 dag cukru pudru, 1małe opakowanie proszku do pieczenia, 05 szklanki śmietany Wykonanie: mąkę posiekać z tłuszczem, żółtka utrzeć z cukrem, wszystko razem połączyć, dodać proszek i śmietaną, zagnieść ciasto (można włożyć do lodówki do wychłodzenia), formować ciasteczka i upiec w temperaturze  ok 180-220 Ciasteczka cynamonowe (przepis mamy Kaliny z grupy      Biedronek) Składniki: • 1 szklanka mąki pszennej • ⅓ szklanki drobnego cukru(jeżeli lubicie słodsze ciasteczka można zwiększyć ilość cukru) • 1 łyżeczka cynamonu • ⅓ łyżeczki imbiru w proszku • ½ łyżeczki sody oczyszczonej • 1 jajko • 1 łyżka miodu • 50g masła Wykonanie: • wszystkie składniki tj. mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać łyżką mąki gdyby było zbyt klejące podczas wyrabiania czy wałkowania) • z ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy • pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Pasztet Składniki: Ugotować lub upiec w piekarniku:

  • łopatka
  • boczek świeży
  • wątroba drobiowa
  • cebula
  • czosnek
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
jaja, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka, majeranek Wykonanie: Ugotowane lub upieczone składniki zmielić, dodać żółtka, przyprawy, na koniec ubite białka. Masę dobrze wyrobić, włożyć do foremki i piec ok. 1,5 godziny w temp. 160 st. Łazanki Składniki:
  • mięso (szynka, łopatka, karkówka)
  • warzywa (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, papryka, czosnek
  • szpinak
  • makaron "łazanki"
Wykonanie: Warzywa zetrzeć na tarce, "podusić" na patelni, dodać szpinak. Mięso zmielić na tarce (grube oczka) i usmażyć na patelni. Wszystko razem połączyć , dodać ugotowane łazanki Smacznego (-:

Szybki kontakt

Przedszkole Niepubliczne Raczek


Przy Kaszowniku 7

87-100 Toruń

tel/fax (dyrekcja): (56) 62 312 47

tel (nauczyciele): (56) 66 112 53

przedszkole(at)raczek.too.pl